Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Tátuv zaJc

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Tátuv zaJc

Pečený králík a k němu knedlík (Tátuv knedlIk). Jídlo, která zvládne i táta, ale ne na poslední chvíli.

Jak dlouho to trvá

Nejlépe naložit přes noc a po té aspoň 2 hodiny péct.

Co je třeba

  • králičí stehna (nejlépe)
     
    4 až 5
  • cibule (třeba i červená)
     
    1 až 2
  • česnek
     
    1 palice
  • zázvor syrový (je-li)
     
    kousek
  • slanina čí špek či obé
     
    cca 10dkg
  • hořčice (nejlépe směs toho, co najdeme
     
    celkem asi 3 polévkové lžíce
  • med
     
    1 polévková lžíce
  • citrón
     
    1/2
  • vývar (ve formě Masoxu)
     
    1 kostička
  • víno (jaké je po ruce)
     
    1/4 litru
  • smetana (je-li, Dvořák rozhodně ne!)
     
    jen tak trošku
  • sůl
     
    přiměřěně
  • dodatek
     
    přiměřěně
  • pepř
     
    přiměřěně
  • sušené koření (co z toho je): tymián, rozmarýn, oregáno, bazalka, Tomáškovo pÁÁÁlÍÍÍ (člili čili chilli)
     
    přiměřěně
  • zelené koření (co z toho je): tymián, rozmarýn, oregáno, šalvěj
     
    přiměřěně

Jak na to

1) Na kolečka nakrájenou cibulí a na plátky krájeným zázvorem vysteleme dno pekáčku. (Já beru keramickou pečící misku.)

2) Ze soli, dodatku a sušeného (případně umletého) koření si vytvoříme směsici. Tou ošetříme masíčko.A to zase naklademe do vystlaného pekáčku.

3) Vezmněme si půllitrovou nádobu! Ve víně, spolu s pravdou a žalem, rozpustíme Masox a med (nejlépe zahřát), přidáme hořčice, citronovou šťávu a přišprnkneme trošku smetánky. Řádně promícháme. Tím vším rozloženého zajce zalijeme.

4) Obsah pekáčku obložíme a proložíme slaninou a špíčkem, aby masíčko nebylo vysušené, v rovníkové oblasti na polovic překrojenou palicí česneku a snítkami bylin zelených, aby nám to pěkně ovonělo.

5) Pekáček přikryjeme, lze použít i aluminiovou fólii, šupneme přes noc do lednice odpočívat.

6) Pečeme asi 2 hodiny při 180 °C, v poslední fázi, když dám vařit Tátuv knedlIk (toť vhodná příloha), peču odkryté.


Tak hodně štěstí, dobrou chuť, měňte dle chuti a možností!

ZpětTisk

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi