Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Maki sushi

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Maki sushi

maki-sushi

Suši je jedno z nejznámějších japonských jídel. Většina lidí si pod tímto pojmem představí zejména syrové rybí maso s rýží, ale suši je především vařená rýže spojená se speciální octovou omáčkou připravenou k tomuto účelu. Maki sushi je asi nejznámější a nejoblíbenější variantou, jako náplň se nejčastěji používá losos nebo tuňák, můžeme je ale nahradit třeba avokádem, okurkou či krabími tyčinkami.

Ingredience

  • sushi rýže
     
    1 šálekj
  • rýžový ocet
     
    1 1/2 lžíce
  • cukr
     
    1 lžíce
  • sůl
     
    1/2 lžičky
  • řasa Nori
     
    1 plátek
  • křen wasabi
     
    trochu
  • losos
     
    či něco jiného jako tuňák, avokádo
  • sójová omáčka
     
    trochu
  • nakládaný zázvor
     
    trochu

Postup

Sushi rýži (kulatozrnná) důkladně propereme ve studené vodě. Přilijeme šálek vody, rýži nesolíme! Hrnec překryjeme pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 minut pozvolna bez nadzvedání pokličky. Poté odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě 20 minut přikryté. Na dně hrnce by správně měla zůstat tenká vrstva napečené rýže. Mezitím si připravíme směs rýžového octa na dochucení. Do kastrolu dáme 1 a půl lžíce octa, 1 lžíci mletého cukru a půlku čajové lžičky soli. Zahřejeme na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí a nechat lehce vychladnout. Hotovou rýži vyklopíme do dřevěné nebo skleněné misky a lehce tam vmícháme nálev z rýžového octa. Při promíchávání se snažíme nenarušit strukturu zrnek, spíše rýži převracíme. Někdo používá vějíř, aby rýže vychladla co nejrychleji. Správně připravená sushi rýže je přirozeně lepkavá a optimálně drží potřebný tvar.

Na stůl si připravíme misku s vodou, do které přidáme trošku rýžového octa. Používá se jako oplach rukou, aby se nám rýže nelepila, ocet má zároveň dezinfekční účinek. Na bambusovou podložku si položíme plátek mořské řasy Nori tou lesklejší stranou dolů. Na matnější stranu naneseme vychladlou tenkou vrstvu rýže, pokud možno od bočního kraje ke kraji, pouze z našeho pohledu vzdálenější okraj ponecháme volný kvůli slepení k sobě. Vrstva by měla být tenká (0.5 cm) a souvislá bez děr. Na kraj blíže k sobě umístíme ingredience, např. lososa a avokádo. Pak začneme rolovat sushi. Pomocí bambusové podložky svineme sushi a snažíme se jej s citem stahovat, ale dáváme pozor, aby řasa nepraskla. Prázdný konec Nori navlhčíme vodou a ve finále srolujeme do požadovaného tvaru. Výsledkem by měla být pevná rolka.

Hotovou rolku necháme asi 15 minut odležet, aby do sebe řasa mohla natáhnout vhkost z rýže a lépe se krájela. Odřežeme okraje, to co se nám z rolky podařilo vytlačit, poté rolku nakrájíme na 6-8 kousků (asi 2 cm šířka).


Sushi je nejlepší čerstvé, namáčené do japonské sójové omáčky Kikkoman s rozmíchaným wasabi křenem. Jednotlivé kousky je dobré prokládat při konzumaci nakládanými plátky zázvoru.

ZpětTisk

86%
Podle hodnocení vás, uživatelů (celkem 4), je na tom tenhle recept tak, jak je, a očekávám, že to bude takové jaké to bude. Já s tím už bohužel nic nenadělám.

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi