Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Medovník

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Medovník

medovnik

Medovník je jedinečný medový dort, jež je tvořen několika medovými pláty spojenými karamelovým krémem. Med je nejstarší sladidlo, které lidstvu příroda po staletí sama poskytuje. Není to jen sladká pochoutka, ale podle lidového léčitelství pomáhá při nachlazení, uklidňuje nervy a posiluje celý organismus. Historie výroby dortu Medovník sahá mnoho desetiletí zpět. Není tajemstvím, že původ dortu pochází z východních zemí, kde každá rodina má svůj vlastní, mnoha generacemi ověřený recept. Med je jeho nedílnou součástí a právě díky jeho jedinečným vlastnostem zajišťuje Medovíku vysokou trvanlivost. Především na Moravě je známý také medový dort podobného složení, nazývaný Marlenka, který je vyroben podle arménské receptury a existuje i v čokoládové variantě.

Těsto

  • hladká mouka
     
    900 g
  • cukr krystal
     
    300 g
  • vejce
     
    2
  • Hera
     
    3/4 kostky
  • med
     
    4 polévkové lžíce
  • mléko
     
    10 polévkových lžic
  • soda
     
    2 polévkové lžíce

Postup

Cukr, heru, med, mléko a sodu dáme do hrnce a za stálého míchání zahříváme, až se to začne vařit. Hmota musí zhnědnout a zkaramelizovat[1]. Do mísy dáme mouku a přilijeme na ní zkaramelizovanou hmotu. Hmotu začneme vařečkou vypracovávat v těsto, když už to nepálí přidáme vejce[2] a na vále těsto vypracujeme do hladka. Těsto pak rozdělíme 4 stejné díly a pomocí válečku vyválíme 4 placky tenké asi 3 mm[3]. Každou placku zvlášť přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v předehřáté troubě asi na 170°C, pečeme jen chvilku, cca 5-7 min. Až upečeme placky, necháme je stydnout a připravíme si zatím náplň.

Náplň 1

  • zkaramelizované salko
     
    1 plechovka a půl
  • máslo
     
    1 a půl kostky

Náplň 2

  • zakysaná smetana
     
    3
  • moučkový cukr
     
    podle chuti, radši s ním šetříme

Postup

Když placky vystydnou, vykrájíme z nich 4 stejné obdélníky. Na první placku namažeme krém 2, přiklopíme další placku a namažeme krémem 1, atd. Placku navrchu namažeme krémem 1 a potřeme i boky dortu. Odkrojky z placek nastrouháme posypeme dort.

Poznámky:

  1. pozor vypění to
  2. tak aby se nesrazilo
  3. kdyby se těsto lepilo přidáme hladkou mouku a hlavně pomoučíme vál a váleček
ZpětTisk

95%
Podle hodnocení vás, uživatelů (celkem 3), je na tom tenhle recept tak, jak je, a očekávám, že to bude takové jaké to bude. Já s tím už bohužel nic nenadělám.

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Portrét

Ivanna Pišingerová:

Moc děkují je to super!!!!!! :-* :-* :-* 14. Červenec 2013, 11:01 reagovat
Portrét

JAJINA:

Vynikajici!!!!!!!!!!!!!!!!!7. Listopad 2013, 16:48 reagovat
Portrét

Tomáš Nekvinda:

Mamča peče nejlepčí ;)9. Únor 2016, 14:36
Portrét

David Samuel:

Měl jsem tu čest ochutnat, vynikající <326. Září 2016, 09:28 reagovat
spodek
2013 © Neqilidi