Vyzkoušejte výborný koláč, jehož základ tvoří korpus z lineckého těsto. Náplň tvoří vaječný krém se smetanou a s lehkým nádechem rumu. Navrch potom přijde lesní ovoce jako maliny, ostružiny, borůvky, rybíz angrešt, ale můžete vyzkoušet i jiné ovoce. Ovoce se poté přelije želatinou.
Mouku prosejeme a zpracujeme s tuhým máslem nastrouhaným na hrubém struhadle. Přidáme žloutek, studenou vodu a špetku soli. Těsto co nejrychleji zpracujeme, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 60 minut odpočinout.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát o průměru 30 cm a vyložím e jím kulatou formu o průměru 28 cm. Okraje přitlačíme ke stěně a odkrojíme odkrojíme zbytky. Dno formy propícháme vidličkou. Na těsto položíme alobal a naplníme fazolemi nebo jinou luštěninou. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut, pak alobal s fazolemi odstraníme a dopékáme dalších 5 minut. po upečení necháme těsto vychladnout ve formě.
Žloutky vyšleháme v horké vodní lázni s cukrem do pěny. Šleháme tak dlouho, až začnou houstnout. Pak přidáme likér a želatinu. Krém necháme vychladnout a pak vmícháme do smetany vyšlehané s vanilkovým cukrem. Rozetřeme ho na upečený korpus a dáme do chladničky na hodinu ztuhnout. Pak na povrch hustě naneseme ovoce a zalijeme želé, které připravíme podle návodu výrobce. Koláč uložíme do ledničky nejméně na 6 hodin, nejlépe však do druhého dne. Těsto je totiž křupavé, takže jej potřeba dostatečně dlouhá doba, aby se rozleželo a dalo se dobře krájet.
I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!
Komentáře k receptu
Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.