Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Krehký kol...

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Křehký koláč s lesním ovocem

krehky-kolac-s-lesnim-ovocem

Vyzkoušejte výborný koláč, jehož základ tvoří korpus z lineckého těsto. Náplň tvoří vaječný krém se smetanou a s lehkým nádechem rumu. Navrch potom přijde lesní ovoce jako maliny, ostružiny, borůvky, rybíz angrešt, ale můžete vyzkoušet i jiné ovoce. Ovoce se poté přelije želatinou.

Těsto

  • hladká mouka
     
    100 g
  • máslo
     
    60 g
  • žloutek
     
    1
  • studená voda
     
    2 lžíce
  • sůl
     
    špetka

Postup

Mouku prosejeme a zpracujeme s tuhým máslem nastrouhaným na hrubém struhadle. Přidáme žloutek, studenou vodu a špetku soli. Těsto co nejrychleji zpracujeme, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 60 minut odpočinout.

Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát o průměru 30 cm a vyložím e jím kulatou formu o průměru 28 cm. Okraje přitlačíme ke stěně a odkrojíme odkrojíme zbytky. Dno formy propícháme vidličkou. Na těsto položíme alobal a naplníme fazolemi nebo jinou luštěninou. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut, pak alobal s fazolemi odstraníme a dopékáme dalších 5 minut. po upečení necháme těsto vychladnout ve formě.

Náplň

  • žloutky
     
    5
  • krupicový cukr
     
    60 g
  • vaječný likér
     
    50 ml[1]
  • pláty želatiny
     
    3
  • smetana ke šlehání
     
    250 ml
  • vanilkový cukr
     
    1 balíček
  • směs lesního ovoce
     
    odhadem
  • dortové želé
     
    1 balíček

Postup

Žloutky vyšleháme v horké vodní lázni s cukrem do pěny. Šleháme tak dlouho, až začnou houstnout. Pak přidáme likér a želatinu. Krém necháme vychladnout a pak vmícháme do smetany vyšlehané s vanilkovým cukrem. Rozetřeme ho na upečený korpus a dáme do chladničky na hodinu ztuhnout. Pak na povrch hustě naneseme ovoce a zalijeme želé, které připravíme podle návodu výrobce. Koláč uložíme do ledničky nejméně na 6 hodin, nejlépe však do druhého dne. Těsto je totiž křupavé, takže jej potřeba dostatečně dlouhá doba, aby se rozleželo a dalo se dobře krájet.

Poznámky:

  1. pokud nemáme vaječný likér, můžeme přidat trochu rumu a vanilkového cukru
ZpětTisk

90%
Podle hodnocení vás, uživatelů (celkem 1), je na tom tenhle recept tak, jak je, a očekávám, že to bude takové jaké to bude. Já s tím už bohužel nic nenadělám.

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi