Lehce kyselá chuť tohoto svěžího meruňkového koláče z křehkého těsta se zakysanou smetanou společně s jemným nádechem bílého vína, to vše najdete v tomto vynikajícím receptu.
Mouku prosejeme s cukrem, přidáme nakrájené máslo, sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce a zpracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky zhruba na 30 minut odpočinout.
Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na poloviny, vložíme do misky a smícháme s třtinovým a vanilkovým cukrem. Potom je necháme na 20 minut odležet. Mezitím si připravíme křehké těsto. Potom meruňky vložíme do hrnce, zalijeme bílým vínem a pomalu vaříme asi 5 minut.
Křehké těsto rozválíme na placku a vyrovnáme do kulaté formy o průměru 28 cm. Na dno rozprostřeme zakysanou smetanu a navrch narovnáme těsně k sobě kolem dokola meruňky. Potom je zaprášíme moučkovým cukrem a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme asi 10 minut, potom stáhneme teplotu asi na 190° a pečeme ještě asi 35 minut, dokud nebude těsto zlatavě upečené. Mezitím vařením zredukujeme víno, ve kterém jsme vařili meruňky, na minimum, přidáme třtinový cukr a zredukujeme na sirup. Hotový koláč podáváme vychlazený a politý vinným sirupem.
ZpětTisk
I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!
Komentáře k receptu
Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.