Cheesecake je nesmírně lahodný a sytý dezert, který je tvořen dvěma, někdy třemi vrstvami. Spodní část koláče tvoří krusta z rozdrobených sušenek s máslem, vrchní vrstvu pak tvoří především cream cheese - smetanový sýr. Historie tohoto v dnešní době velice populárního dortu sahá až do Starověkého Řecka. Cheesecake, jak ho známe dnes, se vyvinul ve Spojených státech. Existuje v mnoha variacích – citronový, karamelový, jahodový, zdobený ovocem, zalitý čokoládou, posypaný ořechy, pokrytý šlehačkou atd.
Sušenky nejprve rozdrtíme (můžeme je dát do sáčku a sušenky v něm rozdrtit válečkem), poté smícháme s rozpuštěným máslem.
Získanou hmotu vložíme do pečícím papírem vyložené dortové formy.
Sušenkovou vrstvu důkladně upěchujeme například skleničkou s rovným dnem.
Dáme zapéct do trouby předehřáté na 180°C asi na 10 minut, poté dáme vychladit do ledničky.
Nejprve smícháme smetanový sýr s cukrem, potom přimícháme vajíčka a smetanu.
Nakonec přidáme vanilkový cukr/extrakt a trochu citronové šťávy.
Polovinu krému můžeme nalít na sušenkovou vrstvu, druhou polovinu použijeme na karamelovou vrstvu.
Karamelky vložíme do misky s víkem, zalijeme smetanou a dáme na minutu do mikrovlnné trouby.
Karamelovou směs zamícháme a znovu dáme do mikrovlnky aspoň na 30 s.
Až bude karamelová směs zcela rozmíchaná, přilijeme ji přes síto do druhé poloviny krému a zamícháme.
Karamelový krém vylijeme do formy.
Cheesecake dáme péct alespoň na 45 minut do trouby předehřáté na 160 °C. Naspod trouby dáme nádobu s vodou, případně formu vložíme do vodní lázně.
Troubu zeslabíme na 130 °C a pečeme 15 min. Po upečení necháme ještě hodinu v pootevřené troubě, potom dáme cheesecake vychladnout do ledničky[3].
I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!
Komentáře k receptu
Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.