Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Cheesecake...

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Cheesecake s karamelem

cheesecake-s-karamelem

Cheesecake je nesmírně lahodný a sytý dezert, který je tvořen dvěma, někdy třemi vrstvami. Spodní část koláče tvoří krusta z rozdrobených sušenek s máslem, vrchní vrstvu pak tvoří především cream cheese - smetanový sýr. Historie tohoto v dnešní době velice populárního dortu sahá až do Starověkého Řecka. Cheesecake, jak ho známe dnes, se vyvinul ve Spojených státech. Existuje v mnoha variacích – citronový, karamelový, jahodový, zdobený ovocem, zalitý čokoládou, posypaný ořechy, pokrytý šlehačkou atd.

Krusta

  • sušenky Bebe[1]
     
    200 – 250 g
  • máslo
     
    100 – 125 g

Sušenky nejprve rozdrtíme (můžeme je dát do sáčku a sušenky v něm rozdrtit válečkem), poté smícháme s rozpuštěným máslem.
Získanou hmotu vložíme do pečícím papírem vyložené dortové formy.
Sušenkovou vrstvu důkladně upěchujeme například skleničkou s rovným dnem.
Dáme zapéct do trouby předehřáté na 180°C asi na 10 minut, poté dáme vychladit do ledničky.

Krém

  • smetanový sýr[2]
     
    600 – 800 g
  • cukr krupice
     
    150 – 200 g
  • vajíčka
     
    3 – 4 ks
  • smetana ke šlehání
     
    3/4 kelímku
  • zakysaná smetana
     
    trochu, nepovinné
  • vanilkový extrakt
     
    trochu
  • vanilkový cukr
     
    lžička
  • citronová šťáva
     
    trochu

Nejprve smícháme smetanový sýr s cukrem, potom přimícháme vajíčka a smetanu.
Nakonec přidáme vanilkový cukr/extrakt a trochu citronové šťávy.
Polovinu krému můžeme nalít na sušenkovou vrstvu, druhou polovinu použijeme na karamelovou vrstvu.

Karamelová vrstva

  • karamelky
     
    150 g
  • smetana ke šlehání
     
    1/3 kelímku

Karamelky vložíme do misky s víkem, zalijeme smetanou a dáme na minutu do mikrovlnné trouby.
Karamelovou směs zamícháme a znovu dáme do mikrovlnky aspoň na 30 s.
Až bude karamelová směs zcela rozmíchaná, přilijeme ji přes síto do druhé poloviny krému a zamícháme.
Karamelový krém vylijeme do formy.
Cheesecake dáme péct alespoň na 45 minut do trouby předehřáté na 160 °C. Naspod trouby dáme nádobu s vodou, případně formu vložíme do vodní lázně.
Troubu zeslabíme na 130 °C a pečeme 15 min. Po upečení necháme ještě hodinu v pootevřené troubě, potom dáme cheesecake vychladnout do ledničky[3].

Poznámky:

  1. mohou být i jiné
  2. Philadelphia, Lučina smetanová, cottage cheese, Almette smetanový a jiné
  3. necháme v ledničce uležet nejlépe přes noc, aby pořádně ztuhl
ZpětTisk

91%
Podle hodnocení vás, uživatelů (celkem 2), je na tom tenhle recept tak, jak je, a očekávám, že to bude takové jaké to bude. Já s tím už bohužel nic nenadělám.

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi