Buchty by měla umět udělat každá správná česká hospodyňka a ačkoliv z nich má poměrně dost žen strach, není to nic těžkého. Buchty můžeme plnit povidly, mákem, tvarohem, rebarborou (doporučuji), borůvkami, švestkami atd... Prostě co máte rádi.
V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na řídkou kašičku - zaděláme na kvásek. Ten necháme na teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce. Vypracujeme vláčné, měkké těsto. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a nožem je rozkrájíme na stejné díly. Každý díl trochu rozválíme na plát a rozkrájíme na čtverce. Pak každou buchtu sbalíme tak, že cípy těsta k sobě přitiskneme, rukou zformujeme asi 3 cm vysoké buchty podélného tvaru a stisknutou částí dolů klademe buchty na plech vymaštěný tukem. Buchty vlažíme tukem mezi sebou a na povrchu. Na plech je klademe volně, příliš je k sobě netiskneme, aby mohly dobře nabývat. Buchty necháme na plechu půl hodiny dokynout, než je pečeme. Klademe je do dobře vyhřáté trouby, oheň však po pětiminutovém zapečení zmírníme a volně je dopékáme asi 3/4 hodiny. Upečené buchty opatrně překlopíme na čistý vál, a když zchladnou, cukrujeme je. Chceme-li mít vláčné kůrky, vlažíme vyklopené buchty mlékem, pak je teprve cukrujeme.
ZpětTiskI vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!
Komentáře k receptu
Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.