Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Krehký jab...

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Křehký jablkový koláč

krehky-jablkovy-kolac

Výborný jablkový koláč z křehkého těsta, který se hodí ke kávičce v pochmurných podzimních a zimních dnech.

Těsto

  • hladká mouka[1]
     
    300 g
  • moučkový cukr
     
    70 g
  • kypřící prášek
     
    1/2 balíčku
  • citronová kůra
     
    1 lžička
  • máslo
     
    150 g
  • žloutky
     
    2
  • mléko
     
    3 lžíce

Náplň

  • jablka
     
    aspoň 500 g
  • citronová šťáva
     
    2 lžíce
  • vanilkový cukr
     
    1-2 balíčky
  • mletá skořice
     
    1 lžička
  • rozinky
     
    50 g
  • vlašské ořechy
     
    50 g
  • moučkový cukr
     
    na posypání

Postup

Mouku prosejeme s cukrem a kypřícím práškem, přidáme citronovou kůru, nakrájené máslo a žloutky rozšlehané v mléce. Zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme do ledničky na 30 minut odpočinout. Oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle, pokapeme citronovou šťávou, smícháme s vanilkovým cukrem, skořicí, omytými rozinkami a nahrubo nasekanými ořechy. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a na desce posypané moukou rozválíme na dva pláty. Jedním vyložíme dno plechu 30 x 40 cm, vymazaného tukem[2], na něj rozložíme náplň a přikryjeme druhým plátem. Potřeme rozšlehaným bílkem (můžeme posypat i nahrubo nasekanými ořechy) a pečeme v troubě předehřáté na 175°C asi 20-30 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout, poté nakrájíme na kostky a můžeme pocukrovat.

Poznámky:

  1. celozrnná
  2. nebo vyloženého pečícím papírem
ZpětTisk

93%
Podle hodnocení vás, uživatelů (celkem 1), je na tom tenhle recept tak, jak je, a očekávám, že to bude takové jaké to bude. Já s tím už bohužel nic nenadělám.

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi