Valašské frgále jsou tradiční sladké pečivo vyráběné na Valašsku. Jde o kynuté tenké koláče o průměru cca 30 cm s bohatou náplní a posypané drobenkou. Existuje celá řada náplní - povidlová, maková, tvarohová, hrušková, borůvková, ořechová...
Uvedené množství je určeno zhruba na dva velké plechy nebo na tři kulaté koláče.
Z uvedených ingrediencí zaděláme na kynuté těsto a nechám alespoň dvě hodiny kynout. Poté z těsta na pomočeném vále vyválíme 2 plácky ve tvaru plechu. Kdo chce, může si dát tu práci a vyválet 3 kulaté placky. Okraje uděláme o něco silnější. Navrch dáme náplň dle libosti a posypeme drobenkou z hrubé mouky, cukru a změklého másla. Pečeme v troubě vyhřáté na zhruba 180°C kolem 20 minut. Ještě teplé okraje potřeme smetanou smíchanou s rumem.
Vodu svaříme s cukrem, přidáme mléko a oříšky. Povaříme a vmícháme rum, kůru a skořici. Na závěr vše zahustíme strouhankou.
ZpětTisk
I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!
Komentáře k receptu
Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.