Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Frgále

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Frgále

frgale

Valašské frgále jsou tradiční sladké pečivo vyráběné na Valašsku. Jde o kynuté tenké koláče o průměru cca 30 cm s bohatou náplní a posypané drobenkou. Existuje celá řada náplní - povidlová, maková, tvarohová, hrušková, borůvková, ořechová...

Těsto

Uvedené množství je určeno zhruba na dva velké plechy nebo na tři kulaté koláče.

  • polohrubá mouka
     
    750 g
  • máslo
     
    180-200 g
  • cukr
     
    130 g
  • droždí
     
    1 a 1/2 balení
  • žloutky
     
    3-4
  • sůl
     
    špetka
  • mléko
     
    200-300 ml

Postup

Z uvedených ingrediencí zaděláme na kynuté těsto a nechám alespoň dvě hodiny kynout. Poté z těsta na pomočeném vále vyválíme 2 plácky ve tvaru plechu. Kdo chce, může si dát tu práci a vyválet 3 kulaté placky. Okraje uděláme o něco silnější. Navrch dáme náplň dle libosti a posypeme drobenkou z hrubé mouky, cukru a změklého másla. Pečeme v troubě vyhřáté na zhruba 180°C kolem 20 minut. Ještě teplé okraje potřeme smetanou smíchanou s rumem.

Tvarohová náplň

  • polotučný tvaroh
     
    500 g
  • žloutek
     
    1
  • cukr
     
    100 g
  • vanilkový cukr
     
    1 balíček
  • vanilkový pudink
     
    1
  • citronová kůra
     
    trochu
  • rum
     
    trochu
  • borůvky či maliny
     
    odhadem

Ořechová náplň

  • voda
     
    1 l
  • sušené mléko
     
    120 g
  • cukr
     
    450 g
  • strouhanka
     
    400 g
  • rum
     
    1,5 dl
  • citronová kůra
     
    trochu
  • skořice
     
    trochu
  • mleté ořechy
     
    450 g

Vodu svaříme s cukrem, přidáme mléko a oříšky. Povaříme a vmícháme rum, kůru a skořici. Na závěr vše zahustíme strouhankou.

ZpětTisk

85%
Podle hodnocení vás, uživatelů (celkem 1), je na tom tenhle recept tak, jak je, a očekávám, že to bude takové jaké to bude. Já s tím už bohužel nic nenadělám.

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi