Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. V těstě najdeme různé sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách“ a pochází z Německa. Stejně jako u národních jídel existuje tolik variant kolik je oblastí, jen v Sasku lze nalézt Krušnohorskou štólu, Vogtlandskou štólu, Lužickou štólu a také nejznámější Drážďanskou štólu. Právě v Drážďanech měla být podle historických zdrojů poprvé upečena. Doporučuji podávat ráno k snídani s kakaem či bílou kávou.
Změklý (rozpuštěný) nakrájený tuk utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, vejci a tvarohem na hladkou hmotu. Přidáme kandované ovoce, rozinky, nasekané ořechy a rum, dále prosátou mouku s kypřícím práškem a solí a vypracujeme pevnější těsto. Těsto rozpůlíme na dvě poloviny a z každé na pomoučeném vále vyválíme válečky (případně na 3 cm silný plát jeden okraj přehneme do dvou třetin těsta). Válečky položíme na plech s pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme při 170°C 40-45 minut. V průběhu pečení můžeme potřít máslem. Upečené štoly potřeme máslem a posypeme práškovým cukrem. Necháme uležet alespoň 14 dní.
ZpětTiskI vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!
Komentáře k receptu
Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.