Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Vánocní št...

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Vánoční štola

vanocni-stola

Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. V těstě najdeme různé sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách“ a pochází z Německa. Stejně jako u národních jídel existuje tolik variant kolik je oblastí, jen v Sasku lze nalézt Krušnohorskou štólu, Vogtlandskou štólu, Lužickou štólu a také nejznámější Drážďanskou štólu. Právě v Drážďanech měla být podle historických zdrojů poprvé upečena. Doporučuji podávat ráno k snídani s kakaem či bílou kávou.

Ingredience

  • rostlinný tuk nebo máslo
     
    100 g
  • vanilkový cukr
     
    1 balíček
  • cukr moučka
     
    100 g
  • vejce
     
    2
  • tvaroh
     
    1 vanička
  • sůl
     
    špetka
  • kandované ovoce
     
    hrstka
  • rozinky
     
    hrstka
  • pokrájené ořechy
     
    hrstka
  • mandlové lupínky
     
    hrstka
  • rum
     
    2 lžíce
  • citronová šťáva
     
    trochu
  • hladká či polohrubá mouka
     
    450-500 g
  • rozpuštěné máslo
     
    na potření
  • cukr moučka
     
    na posypání

Postup

Změklý (rozpuštěný) nakrájený tuk utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, vejci a tvarohem na hladkou hmotu. Přidáme kandované ovoce, rozinky, nasekané ořechy a rum, dále prosátou mouku s kypřícím práškem a solí a vypracujeme pevnější těsto. Těsto rozpůlíme na dvě poloviny a z každé na pomoučeném vále vyválíme válečky (případně na 3 cm silný plát jeden okraj přehneme do dvou třetin těsta). Válečky položíme na plech s pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme při 170°C 40-45 minut. V průběhu pečení můžeme potřít máslem. Upečené štoly potřeme máslem a posypeme práškovým cukrem. Necháme uležet alespoň 14 dní.

ZpětTisk

79%
Podle hodnocení vás, uživatelů (celkem 1), je na tom tenhle recept tak, jak je, a očekávám, že to bude takové jaké to bude. Já s tím už bohužel nic nenadělám.

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi