Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Tazený záv...

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Tažený závin

tazeny-zavin

V knize Jak se vařilo u Čapků se píše, že slavný český spisovatel Karel Čapek si rád pochutnal na taženém závinu neboli štrůdlu. Nechci vás znepokojit, ale před receptem se píše: „... doporučuji jen velmi šikovným, zkušeným a zdatným kuchařkám." Nebojte se, podle tohoto receptu to jistě zvládnete.

Těsto

  • hladká mouka
     
    250 g
  • sůl
     
    špetka
  • žloutky
     
    2
  • voda
     
    120 ml
  • jablečný ocet
     
    1 lžíce

Náplň

  • nakyslé jablka
     
    600 g
  • citronová šťáva
     
    1/2 citronu
  • máslo na potření
     
    50 g
  • bílá strouhanka
     
    60 g
  • krupicový cukr
     
    50 g
  • vanilkový cukr
     
    1 balíček
  • mletá skořice
     
    1 lžička
  • rozinky
     
    50 g
  • moučkový cukr
     
    na posypání

Postup

Mouku prosejeme se solí, přidáme žloutky, vlažnou vodu s octem a těsto dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout. Na pomoučené desce těsto rozválíme na tenký plát, přikryjeme zahřátou utěrkou a necháme 15 minut odpočinout. Pak ho přendáme na pomoučený ubrus a vytáhneme hřbetem ruky na tenký plát. Vytahovat nesmíme příliš rychle, aby se těsto nepotrhalo. Ruce si opakovaně poprášíme moukou, těsto se pak na ně nebude lepit.

Oloupaná jablka nastrouháme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Plát těsta potřeme částí rozpuštěného másla, posypeme strouhankou a na ni rozložíme jablka. Posypeme krupicovým a vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami a pomocí ubrusu stočím e do závinu. Závin přeneseme na plech, potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme při teplotě 180 °C asi 40 minut. Během pečení dvakrát potřeme máslem. Ještě teplý závin pocukrujeme.

ZpětTisk

76%
Podle hodnocení vás, uživatelů (celkem 2), je na tom tenhle recept tak, jak je, a očekávám, že to bude takové jaké to bude. Já s tím už bohužel nic nenadělám.

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi