V knize Jak se vařilo u Čapků se píše, že slavný český spisovatel Karel Čapek si rád pochutnal na taženém závinu neboli štrůdlu. Nechci vás znepokojit, ale před receptem se píše: „... doporučuji jen velmi šikovným, zkušeným a zdatným kuchařkám." Nebojte se, podle tohoto receptu to jistě zvládnete.
Mouku prosejeme se solí, přidáme žloutky, vlažnou vodu s octem a těsto dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout. Na pomoučené desce těsto rozválíme na tenký plát, přikryjeme zahřátou utěrkou a necháme 15 minut odpočinout. Pak ho přendáme na pomoučený ubrus a vytáhneme hřbetem ruky na tenký plát. Vytahovat nesmíme příliš rychle, aby se těsto nepotrhalo. Ruce si opakovaně poprášíme moukou, těsto se pak na ně nebude lepit.
Oloupaná jablka nastrouháme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Plát těsta potřeme částí rozpuštěného másla, posypeme strouhankou a na ni rozložíme jablka. Posypeme krupicovým a vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami a pomocí ubrusu stočím e do závinu. Závin přeneseme na plech, potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme při teplotě 180 °C asi 40 minut. Během pečení dvakrát potřeme máslem. Ještě teplý závin pocukrujeme.
ZpětTiskI vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!
Komentáře k receptu
Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.