Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Moravské k...

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Moravské koláče

Na povrchu povidla, uvnitř skrytý tvaroh. To jsou základní rysy koláčků s přívlastkem moravské. Hodí se ke každé slavnostní i méně slavnostní příležitosti.

Těsto

  • droždí
     
    42 g
  • mléko
     
    200 ml
  • krupicový cukr
     
    100 g
  • hladká mouka
     
    500 g
  • žloutky
     
    4
  • vanilkový cukr
     
    1 balíček
  • nastrouhaná kůra
     
    1 citron
  • nastrouhaný muškátový cukr
     
    špetka
  • sůl
     
    špetka
  • máslo
     
    100 g
  • tuk
     
    na vymazání plechu
  • vejce
     
    na potření

Náplň

  • měkký tvaroh
     
    250 g
  • moučkový cukr
     
    100 g
  • vanilkový cukr
     
    1 balíček
  • vejce
     
    1
  • švestková povidla
     
    150 g
  • rum
     
    2 lžíce
  • mletá skořice
     
    1 lžička

Drobenka

  • krupicový cukr
     
    200 g
  • máslo
     
    150 g
  • hrubá mouka
     
    300 g

Postup

Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. Zbylý cukr, prosátou mouku, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru, muškátový oříšek a sůl, zbylé mléko a kvásek promícháme a přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě aspoň hodinu vykynout. Náplň připravíme smícháním tvarohu s moučkovým a vanilkovým cukrem a vejcem. Těsto rozdělíme na několik bochánků a ty potom rozválíme na pláty a ty potom rozdělíme na jednotlivé čtverce. Dílky naplníme lžičkou tvarohové náplně a zabalíme. Naskládáme je na plech vymazaný tukem spojem dolů a necháme na teplém místě nakynout asi 15 minut. Pak bochánky ze svrchní strany namočíme do rozšlehaného vajíčka a obalíme v drobence[1]. Doprostřed uděláme důlek (například pomocí štamprlete) a dovnitř důlku dáme povidla, ochucená rumem a skořicí. Koláče pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 12 - 14 minut.

Poznámky:

  1. tu připravíme propracováním cukru s máslem a moukou
ZpětTisk

90%
Podle hodnocení vás, uživatelů (celkem 2), je na tom tenhle recept tak, jak je, a očekávám, že to bude takové jaké to bude. Já s tím už bohužel nic nenadělám.

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi