Biskupský chlebíček patří k mým nejoblíbenějším sladkým moučníkům. Vůně kandovaného ovoce a příjemná vláčnost těsta dodávají na neodolatelnosti této pochoutky. Příprava není složitá a výsledek stojí za to.
Rostlinný tuk (máslo) necháme při pokojové teplotě změknout. Přidáme moučkový a vanilkový cukr, špetku soli a utřeme do pěny. Pak postupně přidáváme žloutky a vyšleháme. Nakonec přidáme rum. Bílky ušleháme na sníh a vmícháme do těsta. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a smícháme s rozinkami, na kousky nakrájeným kandovaným ovocem, citronovou a pomerančovou kůrou i s nahrubo nasekaným ořechy. Dále přimícháme čokoládu nakrájenou na malé kostičky. Nakonec přimícháme podmáslí (mléko). Těsto naplníme do formy na chlebíček vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Povrch uhladíme. Chlebíček pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi 60 minut. Po upečení ho necháme ve formě krátce vychladnout, pak vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně. Mléčnou čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni a vychladlý chlebíček jí potáhneme. Tmavou polevu roehžejeme a chlebíček potažený mléčnou polevou ozdobně přestříkáme. Případně místo polevy použijeme čokoládu na vaření, kterou v parní lázni rozehřejeme s tukem.
ZpětTisk
I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!
Komentáře k receptu
Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.