Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Mazanec co...

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Mazanec co se maže

mazanec-co-se-maze

Mazanec je tradiční velikonoční chléb, jež se dělá z těsta podobného vánočce. Správný mazanec většinou obsahuje rozinky a jiné sušené ovoce a je posypaný mandlemi.

Ingredience

  • mléko
     
    200 ml
  • krupicový cukr
     
    120 g
  • droždí
     
    30 g
  • polohrubá mouka
     
    400 g
  • hladká mouka
     
    100 g
  • sůl
     
    špetka
  • žloutky
     
    3
  • vanilkový cukr
     
    1 balíček
  • rozinky
     
    50 g
  • mandle
     
    100 g
  • máslo
     
    120 g
  • citronová kůra
     
    1 citron
  • bílek
     
    na potření mazance

Postup

Z části vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Mouku prosejeme se solí, přidáme kvásek, žloutky, zbylý cukr a mléko, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, omyté rozinky a polovinu nasekaných mandlí. Nakonec přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme tužší těsto, které nechám na teplém míst asi hodinu kynout, pak ho propracujeme a vytvoříme 2 bochánky. Položme je na pečícím papírem vyložený plech a necháme dalších 30 minut kynout. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem (nebo jen bílkem), střed nařízneme do kříže a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme při 160 °C zhruba 30 minut, během pečení moučník přikryjeme alobalem. Upečený mazanec můžeme potřít trochou másla.

ZpětTisk

82%
Podle hodnocení vás, uživatelů (celkem 2), je na tom tenhle recept tak, jak je, a očekávám, že to bude takové jaké to bude. Já s tím už bohužel nic nenadělám.

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi