Mazanec je tradiční velikonoční chléb, jež se dělá z těsta podobného vánočce. Správný mazanec většinou obsahuje rozinky a jiné sušené ovoce a je posypaný mandlemi.
Z části vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Mouku prosejeme se solí, přidáme kvásek, žloutky, zbylý cukr a mléko, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, omyté rozinky a polovinu nasekaných mandlí. Nakonec přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme tužší těsto, které nechám na teplém míst asi hodinu kynout, pak ho propracujeme a vytvoříme 2 bochánky. Položme je na pečícím papírem vyložený plech a necháme dalších 30 minut kynout. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem (nebo jen bílkem), střed nařízneme do kříže a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme při 160 °C zhruba 30 minut, během pečení moučník přikryjeme alobalem. Upečený mazanec můžeme potřít trochou másla.
ZpětTisk
I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!
Komentáře k receptu
Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.