Na tento ovocný koláč se hodí téměř jakékoliv ovoce, můžete použít borůvky, rybíz, meruňky, švestky, jahody, ostružiny...prostě to, co máte zrovna po ruce. Výsledek stojí za to, určete vyzkoušejte, není to složité a těsto se dělá hezky.
Droždí rozdrobíme do misky a přidáme lžičku cukru. Promícháme, přilijeme 100 ml vlažného mléka, smícháme a krátce našleháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
Prosátou mouku se solí, cukr, vejce, zbylé vlažné mléko, nastrouhanou citronovou kůru a vzešlý kvásek vařečkou zlehka propracujeme. Přidáme rozehřáté vlažné máslo a vypracujeme na hladké nelepivé těsto tak, že v míse vařečkou "podebíráme" těsto pravidelnými pohyby od protilehlé strany do středu, jako bychom pádlovali, přičemž mísou postupně otáčíme. Necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Pak těsto propracujeme a necháme znovu kynout asi 15 minut podle teploty prostředí.
Z vykynutého těsta uděláme bochánek a položíme ho do středu vymazaného plechu. Zlehka ho poprášíme moukou a rozválíme malým válečkem nebo roztlačíme dlaní stejnoměrně až k okrajům. Na povrch naskládáme nakrájené ovoce, které posypeme drobenkou[1].
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu a pak nakrájíme.
I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!
Komentáře k receptu
Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.