Logo Přihlásit Registrovat Rozcestí
Zemltáta a...

Manky Dobrokuchtily Nekvindové
špička špička
 
ZpětTisk

Zemltáta alias tátmlovka

Jelikož se jedná o další z tátových chemických experimentů, použití tradičnějších názvů, jako Zemlbába či Žemlovka, jevilo se nám méně vhodné. Ale šlo asi o toto. Pozor, recept je náročný na množství misek. A ačkoli je potřeba sníh, lze tvořit i v létě.

Co je potřeba

  • rohlici (i starší)
     
    5 ks
  • jabka
     
    5 ks
  • vejce
     
    5 ks
  • tvaroh měkký
     
    1 ks
  • smetana zakysaná
     
    1 ks
  • mléko
     
    250 ml
  • máslo
     
    kousek
  • RUM
     
    asi 3 štamprlata
  • cukr valnilkový
     
    1 pytlik
  • cukr krystal
     
    trošku
  • cukr moučkový
     
    trošku
  • rozinky
     
    hrstička
  • ovoce sušené
     
    hrstička
  • oříšky a mandličky
     
    hrstička
  • citronová kůra
     
    trošičku
  • skořice mletá
     


Příprava

1) Necháme změknout sušené ovoce a rozinky v mističce s dvěma štamprlaty rumu.

Rohlíky nakrájíme na asi centimetrové elipsy.

Jablka oloupaná nakrájíme na slabé plátky (bez jádřinců) a v misce promícháme s krystalovým cukrem a skořicí.

Máčedlo. V misce rozmícháme 3 žloutky, 250 ml mléka, vanilkový cukr a štamprle rumu.

Plnidlo. V další misce rozmícháme tvaroh, zakysanou smetanu, dva žloutky, nahrubo nasekané ořešáky, nahrubo nasekané změklé sušené ovoce a rozinky a zbytek rumu z máčení.

Sněžidlo. S moučkovým cukrem ušleháme (i v létě) ze zbylých pěti bílků sníh. Umíchat až po prvním pečení!

Akce

0) Předehřejeme troubu asi na 200 °C.

1) Zapékací misku vymažeme máslem.

2) Kousky rohlíků namočené v máčedle vyrovnáme do vrstvy v zapékací misce.
3) Poklademe jablcamus.

4) Pomatleme vrstvou plnidla.

5) Zase poklademe jablcamus.

6) Rohlik na vrch, aby vytvořil křupičku.

7) A šup do trouby na 20 minut.

8) Vytáhneme z trouby a nasněžíme sněžidlo.

9) Ubereme teplotu na 120 °C a šup znova do trouby, ale jen na 10 minut.

Dobrou a něčí nerušenou chuť!

ZpětTisk

I vy máte možnost hodotit recepty na recepty.neqindi.cz, ale nejprve se musíte zaregistrovat a přihlásit!

Komentáře k receptu

Recept ještě bohužel nemá žádné komentáře.

spodek
2013 © Neqilidi